Головна » 2013 » Липень » 30 » Щодо проведення державної реєстрації припинення обтяжень, державна реєстрація яких проведена відповідно до законодавства, що діяло до 01.01.
22:10
Щодо проведення державної реєстрації припинення обтяжень, державна реєстрація яких проведена відповідно до законодавства, що діяло до 01.01.
Відповідно до частини дев’ятої статті 16 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон) державна реєстрація припинення іпотеки, обтяження проводиться на підставі заяви обтяжувача, яку він зобов'язаний подати протягом п'яти робочих днів з дня припинення іпотеки, обтяження самостійно або на письмову вимогу боржника чи іншої особи, права якої порушено через наявність таких реєстраційних записів.

Згідно з частиною чотирнадцятою статті 15 Закону форма і вимоги до заповнення, зокрема, заяв та запитів, що подаються до органу державної реєстрації прав, установлюються відповідно до законодавства.

Так, наказом Міністерства юстиції від 17.04.2012 № 595/5 «Про впорядкування відносин, пов’язаних із державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», зареєстрованим в Міністерстві юстиції 20.04.2012 за № 590/20903, затверджено форму заяви, що подається, зокрема для проведення державної реєстрації припинення обтяження. Відповідно до затвердженої форми у заяві обов’язково зазначаються відомості про боржника, які необхідні для його ідентифікації, зокрема податковий номер.

До 01.01.2013 реєстрація обтяжень нерухомого майна проводилася в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна (далі – Реєстр заборон) відповідно до Положення про Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції 09.06.1999 № 31/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції від 18.08.2004 № 85/5), зареєстрованим в Міністерстві юстиції 10.06.1999 за № 364/3657.

Відповідно до вимог зазначеного Положення такі дані про обтяжувача (для фізичних осіб) як ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків та інших обов'язкових платежів уносилися до Реєстру заборон за його наявності.

У свою чергу згідно пункту 4 Порядку використання даних Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції 14.12.2012 № 1844/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції 18.12.2012 за № 2102/22414, пошук записів про обтяження речових прав на нерухоме майно у Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна здійснюється за таким ідентифікатором як реєстраційний номер запису в Реєстрі заборон.

Таким чином, у разі відсутності таких відомостей про боржника як податковий номер, ідентифікація відомостей про обтяження здійснюється за реєстраційним номером запису в Реєстрі заборон.

При поданні органу державної реєстрації прав заяви для проведення державної реєстрації припинення обтяження, реєстрація якого проведена в Реєстрі заборон, за відсутності податкового номера боржника, необхідно подавати копію витягу з Реєстру заборон, в якому зазначений реєстраційний номер запису про обтяження. У разі подання такої заяви шляхом надіслання її поштою органові державної реєстрації прав реєстраційний номер запису в Реєстрі заборон зазначається у супровідному листі.

Начальник реєстраційної служби О.Я.Микитюк
Переглядів: 532 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]