Головна » 2013 » Березень » 11 » До кого можна звернутися за допомогою у разі насильства в сім"ї?
11:43
До кого можна звернутися за допомогою у разі насильства в сім"ї?
Заява (повідомлення) про насильство в сім'ї або реальній загрозі його здійснення приймаються за місцем проживання потерпілого у відповідні органи (уповноважений орган державної влади з питань попередження насильства в сім'ї, дільничні інспектори міліції і кримінальна міліція у справах дітей, органи опіки, центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім'ї, центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді). Структура, в яку поступило повідомлення про здійснення насильства в сім'ї або реальну загрозі його здійснення, розглядає заяву і вчиняє в межах своїх повноважень заходи з попередження насильства в сім'ї.

Для того, щоб відповідні органи почали впроваджувати заходи щодо попередження насильства в сім'ї, потрібно надати особисту заяву про допомогу. У випадках, якщо повідомлення або заява поступило не від потерпілого особисто, він може просто висловити бажання про застосування відповідних заходів із попередження насильства в сім'ї. Крім того, для застосування заходів щодо попередження насильства достатньо повідомлення про застосування насильства в сім'ї або реальну загрозу його здійснення щодо неповнолітнього або недієздатного члена сім'ї. Повідомлення може поступити від будь-якої особи або організації.

Інформація про насильство або реальну загрозу його здійснення може бути отримана від будь-якої організації, на яку покладено здійснення заходів щодо попередження таких правопорушень, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, об'єднань громадян, окремих громадян, а також із засобів масової інформації.

В центрах медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім'ї постраждалим надають первинну медико-санітарну та психологічну допомогу, психіатричну допомогу певних видів, а за потреби працівники центрів скеровують жертв насильства в сім'ї на відповідне подальше лікування; органзовують надання їм юридичних консультацій; повідомляють про вчинене насильство в сім'ї службі дільничних інспекторів міліції чи кримінальній міліції у справах неповнолітніх.

Законодавством визначено спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань попередження насильства в сім'ї, яким є Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту та, на місцях - управління (відділи) у справах сім'ї, молоді та спорту місцевих державних адміністрацій, на які покладено координацію діяльності всіх суб'єктів при здійсненні заходів з попередження насильства в сім'ї (у тому числі організація впровадження корекційних програм та проходження їх особами, які вчинили насильство в сім'ї) та забезпечення надання допомоги потерпілим.

Начальник Радехівського
районного управління юстиції - Геннадій Сопронюк
Переглядів: 905 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]