Головна » 2014 » Липень » 2 » Зміни у законодавстві щодо соціального та правового захисту військовозобов’язаних
09:29
Зміни у законодавстві щодо соціального та правового захисту військовозобов’язаних
Актуальними залишаються питання, пов’язані із соціальним та правовим захистом військовозобов’язаних, призваних на військову службу у зв’язку з мобілізацією, резервістів, а також військовослужбовців, прийнятих на військову службу в добровільному порядку (за контрактом).
27 березня 2014 року Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації. Зміни внесено до Законів “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”, “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, “Про державну таємницю”, “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
Так, зазначеним вище Законом доповнено статтю 39 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу” та встановлено, що за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності. Аналогічні зміни внесено і до статті 119 Кодексу Законів про працю України; за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців”.
6 травня 2014 року прийнятий Закон України «Про внесення змін до статті 2 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Так, пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації, на особливий період до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення із служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення. Якщо новий розмір пенсії цих осіб буде нижчим за розмір, який вони отримували до повторного прийняття їх на службу, виплата їм пенсій здійснюється у розмірі, який вони отримували до призову або прийняття на службу у зв’язку з мобілізацією, на особливий період. Визначений Законом порядок збереження, нарахування та виплати пенсій поширюється на пенсіонерів з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, прийнятих на службу на посади начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ до підрозділів патрульної служби міліції особливого призначення.
Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» прийнято на засіданні Верховної Ради України 20 травня 2014 року.
Правовими нормами, які прописані в Законі, передбачено наступне. Надання військовослужбовцям, після проходження військової служби за призовом під час мобілізації, переважного права залишиться на військовій службі на попередній або за їх згодою на іншій, не нижчій, ніж попередня, посаді; звільнення від нарахування штрафних санкцій військовослужбовців, а також військовозобов’язаних, які призвані під час мобілізації на військову службу, з боку підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також фізичних осіб у зв’язку з несвоєчасною оплатою фінансових зобов’язань (кредитів, іпотек тощо), а також процентів за користування кредитом на особливий період; поновлення на навчанні після закінчення академічної відпустки осіб, які перервали навчання, без стягнення плати за перерваний та оплачений строк навчання; безоплатного залучення транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності під час мобілізації, якщо не введений правовий режим воєнного чи надзвичайного стану, на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації з наступною компенсацією шкоди, яка завдана транспортним засобам; звільнення від відповідальності за корупційні правопорушення військовослужбовців служби за призовом під час мобілізації, на особливий період по відношенню до їх підприємницької діяльності; скорочення термінів прийняття громадян на військову службу за контрактом в особливий період шляхом спрощення процедур проведення спеціальних перевірок; підвищення адміністративної відповідальності за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Начальник Радехівського районного управління юстиції - Г.М.Сопронюк
Переглядів: 553 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]