Головна » 2011 » Січень » 22 » Захист прав дітей
17:18
Захист прав дітей
Вперше серйозно про права людини світ заговорив після закінчення Другої світової війни, а десять років тому на світовому рівні було осмислено проблему прав дітей — народилася Конвенція про права дитини, що її, як і більшість країн світу, ратифікувала Україна. Останнім часом все більше уваги в суспільстві стали приділяти можливості дітям брати участь в розв’язанні питань, котрі безпосередньо стосуються їхнього життя.
Україна як член міжнародного співтовариства бере участь у діяльності зі створення сприятливого для дітей середовища, в якому гідний розвиток і захист їх прав забезпечується з дотриманням принципів демократії, рівності, миру, соціальної справедливості з урахуванням моральних засад та традиційних цінностей українського суспільства, спрямованих на зміцнення сім’ї та морального здоров’я дітей в Україні.
В Україні міжнародні стандарти захисту прав дитини закріплені у Конституції України, інших нормативно-правових актах. Так, у ст.52 Конституції України проголошено: “Діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони в шлюбі чи поза ним.” Вони мають ті самі конституційні права, як і всі інші, зокрема на життя, достатній життєвий рівень, охорону здоров’я, освіту, житло, медичну допомогу та медичне страхування, безпечне і здорове довкілля. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом. Утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, покладаються на державу.
У Загальній декларації прав людини було проголошено право дитини на особливе піклування і допомогу. Це стало основою для прийняття Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 р. Конвенції ООН про права дитини, яка стосується прав осіб до досягнення ними 18 років.
На підставі положень Конституції України та Конвенції ООН про права дитини 26 квітня 2001 р. прийнято Закон України “Про охорону дитинства”, а також ряд інших законів, спрямованих на забезпечення захисту прав та інтересів дітей. Зокрема, з 1 січня 2004 р. набрав чинності Сімейний кодекс України, положення якого чітко визначають, що регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини. У 2005 р. прийняті закони України “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” та “Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей”.
Постановою Верховної Ради України від 1 січня 2006 р. затверджена Державна цільова програма розвитку національного усиновлення дітей України “Кожній дитині – власну родину” на 2006–2016 роки. Прийнятий за основу проект Закону “Про загальнодержавну програму “Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року”. Метою Програми є забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей в Україні відповідно до вимог Конвенції ООН про права дитини та з урахуванням цілей розвитку, проголошених Декларацією тисячоліття ООН, і стратегії Підсумкового документа Спеціальної сесії в інтересах дітей Генеральної Асамблеї ООН «Світ, сприятливий для дітей».
05.03.2009 № 1065-VI прийнято Закон України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року». Ця Програма має на меті об'єднати в єдину систему зусилля держави щодо захисту прав дітей.
Проблематика прав дитини неодноразово була предметом парламентських та громадських слухань, засідань Кабінету Міністрів України.

Проте норми українського законодавства поки що не повною мірою передбачають цілісний та дійовий механізм для ефективного забезпечення прав та інтересів дитини. На жаль, фактично права дитини порушуються щоденно. Залишаються високими показники поширення соціального сирітства (дітей-сиріт при живих батьках), кількості безпритульних дітей, дитячого жебрацтва, економічної та сексуальної експлуатації, включаючи дитячу працю, вживання дітьми наркотичних засобів, алкоголю, жорстокого поводження з неповнолітніми дітьми, торгівлі дітьми та інші. Ці соціальні явища вкрай негативно впливають на формування підростаючого покоління – майбутнього нації, її демографічного потенціалу.

Члени Координаційної ради молодих юристів
при Радехівському районному управлінні юстиції.

Переглядів: 782 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]