Головна » 2011 » Вересень » 16 » Виховання насильством у сім’ї. Стартує Національна компанія «Стоп насильству!» на період до 2015 року
14:35
Виховання насильством у сім’ї. Стартує Національна компанія «Стоп насильству!» на період до 2015 року
Виховання насильством у сім’ї.
Стартує Національна компанія «Стоп насильству!»
на період до 2015 року

Батьки — найперші вихователі. Батьки повинні відповідати перед власною совістю, народом, державою за виховання власних дітей. Колись так і було. Сім’я — це народ, нація в мініатюрі. Від рівня її культури залежить і рівень культури, вихованості дітей. Саме тут формуються людя­ність, духовність, гідність, а також культ матері і батька, бабусі і дідуся, культ роду і народу.
З давніх-давен піклування про дітей та сім’ю є найсвятішим обов’язком дорослих. Кожна епоха в житті людства, кожен народ прагнули віднайти та створити такий захист, який би дав змогу виховати здорове, щасливе, досконале прийдешнє покоління, яке було б спроможне відвідати інші галактики, поринути у захоплююче вивчення та пізнання навколишнього світу, а перш за все – відчути себе геніальним та неповторним.
Однак, поширеним є випадки, коли батько приходить додому напідпитку, підіймає руку на дружину та неповнолітніх дітей та влаштовує п’яний дебош. Як захистити себе у такому випадку, куди звертатись?
Відповідно до Закону України „Про попередження насильства в сім’ї” від 15.11.2001 р. № 2789 заяви та повідомлення про застосування насильства в сім'ї приймаються дільничими інспекторами міліції та кримінальною міліцією у справах неповнолітніх органів внутрішніх справ за місцем проживання заявника. За отриманим повідомленням уповноважені особи міліції вживають у межах своїх повноважень заходи стосовно усунення насильства, зокрема, виносять офіційні попередження членам сім’ї про неприпустимість вчинення насильства та такої поведінки, а також беруть на профілактичний облік осіб, схильних до вчинення насильства у сім’ї, виносять захисні приписи та контролюють їх виконання. В разі потреби співробітники міліції можуть залучити до розгляду повідомлень про вчинення насильства органи опіки і піклування, служби у справах неповнолітніх, спеціалізовані установи для жертв насильства в сім’ї.
Члени сім’ї, які вчинили насильство, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно – правову відповідальність відповідно до закону.
Світовою громадськістю насильство визнано однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини в світі. Без подолання цього згубного явища не можна створити умови для самореалізації людини, розвитку демократії, реалізації прав та свобод кожного громадянина нашої держави.
Мотивація та раціоналізація кожного правопорушника, який проявляє насильство в сім’ї, це складний взаємозв’язок між владою та статтю на індивідуальному, сімейному, соціальному та культурному рівнях.
Чоловіки, які чинять насильство, часто звинувачують у своїх діях когось іншого. Їхні вчинки переповнені почуттями. Часто перед актом насилля чоловіки вживають алкоголь. Але він не є причиною жорстокого вчинку, він лише полегшує його скоєння. Бутує думка про те, що жорстокість є нормальною поведінкою чоловіків у подоланні їхньої злості.
«Насильство в сім’ї» – будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному та психічному здоров’ю».
Насильство є одним із засобів, що забезпечують панування однієї людини над іншою. Це такий примус, така шкода, які здійснюються поза волі тих, проти кого вони спрямовані.
На виконання доручення Міністерства юстиції України, згідно пункту 6 розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2010 року №1254-р «Про затвердження плану заходів з проведення Національної компанії «Стоп насильству!» на період до 2015 року, згідно з виконанням Плану заходів щодо проведення національної кампанії "Стоп насильству!" на період до 2015 року Радехівське районне управління юстиції повідомляє про функціонування телефону "гарячої лінії" з питання запобігання насильства та захисту прав дітей.
(тел..0 (255)22371).


Провідний спеціаліст Радехівського
районного управління юстиції
Микитюк О.Я.
Переглядів: 1838 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]