Головна » 2013 » Червень » 3 » Видача свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів
12:29
Видача свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів
Видача свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів — нотаріальна дія, яка встановлює факти, що мають юридичне значення. Для нотаріуса, який вчиняє цю нотаріальну дію, основним є підтвердження факту безспірного набуття права власності на нерухоме майно саме цим набувачем; підтвердження цього права внаслідок проведення прилюдних торгів.

Особливості цієї нотаріальної дії визначаються характером придбання майна — внаслідок проведення прилюдних торгів. Продаж нерухомого майна його власником при цьому є примусовим, в порядку звернення стягнення на це майно.

При видачі свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів) та свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів), якщо прилюдні торги не відбулися нотаріусам необхідно керуватися Законами України "Про нотаріат”, "Про іпотеку”, ”Про заставу”, "Про виконавче провадження”, „Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати” № 979-ІV від 19 червня 2003 року (із змінами і доповненнями), Порядком реалізації арештованого майна, затвердженим Наказом Міністерства юстиції України від 15 липня 1999 року №42/5 (зі змінами), Тимчасовим положенням про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 27 жовтня 1999 року №68/5 (зі змінами), Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції від 3 березня 2004 року №20/5 (зі змінами), Постановою Кабінету Міністрів України 31448 від 22 грудня 1997 року "Про затвердження Положення про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) з реалізації заставленого майна” та іншими нормативними документами.

Процесуальний порядок видачі свідоцтва регулюється ст. 72 Закону України «Про нотаріат» та пп. 244-249 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Для видачі свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів нотаріус повинен перевірити наявність таких юридичних фактів, які дають йому право видати таке свідоцтво:

1. За правилами територіальної компетенції, придбання арештованого або заставленого майна з публічних торгів (аукціонів) оформлюється нотаріусом за місцем знаходження такого майна. Видача свідоцтва про придбання заставленого майна, яке складається лише з рухомого майна, здійснюється за місцем проведення аукціону (п. 244 Інструкції).

2. Нотаріус повинен перевірити відповідність оформлення поданих документів чинному законодавству.



Свідоцтво про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів видається нотаріусом на підставі складеного державним виконавцем акта про проведені публічні торги, затвердженого начальником відповідного органу державної виконавчої служби.

В акті повинно бути зазначено:

- ким, коли і де проводилися прилюдні торги;

- коротка характеристика реалізованого майна;

- прізвище, ім'я та по батькові (назва юридичної особи), адреса кожного покупця;

- сума, внесена переможцем торгів за придбане майно;

- прізвище, ім'я та по батькові (назва юридичної особи) боржника, його адреса;

- дані про правовстановлювальні документи, що підтверджували право власності боржника на майно: назва правовстановлювального документа, ким виданий, посвідчений (для приватних нотаріусів указувати прізвище, ім'я та по батькові, назви державної нотаріальної контори, нотаріального округу), дата видачі, посвідчення, № за реєстром, орган реєстрації, дата та номер реєстрації.



Звернення стягнення на заставлене майно в порядку примусового виконання допускається за виконавчими документами для задоволення вимог стягувача -заставодержателя.

Реалізація заставленого майна на аукціоні видається нотаріусом на підставі акта про проведений аукціон, який складається організатором аукціону і затверджується суддею, який прийняв рішення про звернення стягнення на заставлене майно, або нотаріусом, який вчинив виконавчий напис.

Акт про проведення аукціону, що подається нотаріусу на затвердження, має містити інформацію:

- ким, коли і де проводився аукціон;

- перелік і коротку характеристику реалізованого майна;

- початкову й остаточну ціну реалізації майна;

- прізвище, ім'я, по батькові (назва юридичної особи) боржника, його адресу;

- прізвище, ім'я, по батькові (назва юридичної особи), адресу покупця;
- суму, внесену переможцем аукціону за придбане майно.



До акта додається список учасників аукціону.

Крім того, у випадку реалізації на аукціоні майна, що підлягає реєстрації, в акті зазначаються: дані про правовстановлювальні документи, що підтверджували право власності боржника на майно: назва правовстановлювального документа, ким виданий, посвідчений (для нотаріусів указувати прізвище, ім'я, по батькові, назву нотаріальної контори, нотаріального округу), дата видачі, посвідчення, номер за реєстром, орган реєстрації, дата та номер реєстрації.

У разі звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі виконавчого напису нотаріуса або за рішенням суду орган виконавчої державної служби здійснює реалізацію предмета
іпотеки в порядку, встановленому іпотечним договором.

Реалізація предмета іпотеки здійснюється у населеному пункті за місцем його розташування, а якщо предмет іпотеки перебуває за межами населеного пункту, його реалізація здійснюється у найближчому населеному пункті або районному центрі на території, на яку поширюються повноваження відділу державної виконавчої служби, на виконанні якого перебуває рішення суду, або виконавчий напис нотаріуса про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Відповідно до ст. 47 Закону України "Про іпотеку” на підставі протоколу про реалізацію предмета іпотеки та документів, що підтверджують розрахунок за придбану нерухомість, державний виконавець складає акт про реалізацію предмета іпотеки, в якому зазначаються:

- назва виконавчого документа, на підставі якого здійснено реалізацію предмета іпотеки, його номер та дата видачі, найменування органу (посадової особи), який видав документ;

- відомості про іпотекодержателя та іпотекодавця;

- стисла характеристика та місцезнаходження предмета іпотеки;

- назва організатора прилюдних торгів, яка проводила прилюдні торги, дата та місце їх проведення;

- відомості про покупця;

- початкова ціна предмета іпотеки та ціна продажу;

- сума коштів, перерахована за придбаний предмет іпотеки, включаючи гарантійний платіж, та дати їх перерахування;

- відомості про те, що прилюдні торги відбулися з дотриманням вимог цього Закону.

Акт про реалізацію предмета іпотеки підписується державним виконавцем, затверджується начальником відповідного органу державної виконавчої служби, скріплюється печаткою цього органу.

На підставі акта про реалізацію предмета іпотеки нотаріус видає покупцеві свідоцтво про придбання майна з прилюдних торгів.



Прилюдні торги вважаються такими, що не відбулися, у разі:

· відсутності покупців або наявності одного покупця;

· якщо жоден з покупців не запропонував ціну, вищу за стартову ціну лота;

· несплати в установлений термін переможцем прилюдних торгів належної суми за придбане майно.

У разі якщо майно не реалізовано на прилюдних торгах державний виконавець повідомляє про це стягувачу і пропонує йому вирішити питання про залишення за собою
нереалізованого майна, крім майна, конфіскованого за рішенням суду.

Майно передається стягувачу за ціною, що дорівнює початковій вартості майна, за якою воно передавалося на реалізацію. Про передачу майна стягувачу в рахунок погашення
боргу державний виконавець виносить постанову, яка затверджується начальником відділу, якому він безпосередньо підпорядкований. За фактом такої передачі державний виконавець
складає акт. Постанова та акт є підставами для подальшого оформлення стягувачем права власності на це майно.

Якщо майно (свідоцтво) підлягає обов'язковій державній реєстрації, нотаріус зазначає про це в тексті свідоцтва із зазначенням органу, який здійснює таку реєстрацію.

При видачі свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів(аукціону) та свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціону), якщо торги (аукціон) не відбулися (відбувся) слід застосовувати форму №27 та форму №28 додатку №25 до Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 22 грудня 2020 року за №3253/5.

За вчинення вищезазначених нотаріальних дій стягується державне мито відповідно п.3 ст.3 Декрету Кабінету міністрів України "Про державне мито” у розмірі 0,03 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто 0, 51 грн.

Особливість видачі свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів полягає у тому, що від нотаріуса не вимагається перевіряти факт належності нерухомого майна колишньому
власнику, витребувати правовстановлюючі документи, відомості про факт реєстрації майна та інші документи, як при відчуженні нерухомого майна. Оскільки продаж є примусовим, всі
необхідні відомості та документи повинні бути витребувані попереднім провадженням судових органів чи державним виконавцем і залишаються у їх провадженні.

Відповідно до Інструкції про проведення виконавчих дій продаж нерухомого майна здійснюється шляхом проведення торгів спеціалізованими організаціями, які мають право
здійснювати операції з нерухомістю в порядку, передбаченому законодавством України і визначеними на тендерній (конкурсній) основі.

Державний виконавець для проведення реалізації майна готує документи, передбачені абзацами чотирнадцятим - дев'ятнадцятим пункту 5.11 цієї Інструкції, а також:

· копії правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно, або копію витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно, а в разі реалізації
транспортного засобу - копії документів про реєстрацію такого транспортного засобу;

· копію витягу з державного земельного кадастру щодо реєстрації права власності на землю, права користування землею та договорів про оренду землі;

· копію звіту про оцінку майна (його окремих сторінок, де зазначено вид майна, що оцінюється, та його вартість, у разі, якщо звіт великий за обсягом);

· якщо звертається стягнення на предмет застави або іпотеки,

також копію договору застави або іпотеки;

· інші необхідні документи, передбачені Інструкцією про проведення виконавчих дій, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 15.12.99 № 74/5.

Підготовка до реалізації включає до себе проведення інвентаризації, збирання, аналіз інформації та розробку пропозицій щодо стану поточного та перспективного
використання арештованого майна з метою надання потенційним покупцям більш повної інформації щодо майна, яке реалізується, а також документальне та технічне
забезпечення підготовки майна до продажу тощо.

Підготовлений пакет документів передається спеціалізованій організації з якою укладено відповідний договір державною виконавчою службою.

Таким чином, нотаріус має право зробити запити до названих органів щодо правовстановлюючих документів, витягу з прав власності на нерухоме майно,
технічного паспорта тощо, щоб при видачі свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціону) не припуститись помилки.

Крім того, відповідно до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого
наказом Міністерства юстиції України від 28.07.2010 року за №1692/5 " Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції від 07.02.2002 №7/5 "Про затвердження
Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно” реєстратор відмовляє у проведенні державної реєстрації прав, якщо
не проведено технічну інвентаризацію об'єкта, права щодо якого підлягають державній реєстрації.

У зв’язку з тим, що чинним законодавством України не передбачено процедури зняття арешту чи заборони з майна, що було реалізоване (придбане) на
відповідних торгах (аукціоні), рекомендуємо нотаріусам при видачі вищевказаних свідоцтв одночасно вирішувати питання про необхідність зняття заборони в
Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна та вилучення майна з Державного реєстру іпотек набувачем, щодо майна на яке видається свідоцтво.

При наявності заборони (арешту) даного майна пропонувати набувачу майна звертатися у відповідний орган, який наклав арешт на майно для подальшого вилучення (зняття) даного обтяження з метою уникнення в подальшому будь-якого спору.

Нотаріусам слід мати на увазі, що 09 березня 2011 року набув чинності Закон України №2677-VI, яким Закон України "Про виконавче провадження” викладений у новій редакції. Незважаючи на те, що до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України та до затверджених форм свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів) та свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів), якщо прилюдні торги не відбулися, не було внесено відповідних змін, нотаріуси в своїй роботі повинні враховувати норми цього закону.

Начальник відділу
державної реєстрації речових прав
на нерухоме майно Ірина Боруцька
Переглядів: 4153 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Вася з Нагачева  
0
Взагала то вже Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України замінена Порядком. Живіть в ногу з часом.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]