Головна » 2015 » Січень » 21 » Вчинення корупційних правопорушень карається законом
09:43
Вчинення корупційних правопорушень карається законом
Одним із ключових моментів стратегії боротьби з корупцією слід вважати діяльність компетентних органів, спрямовану на забезпечення невідворотності відповідальності винних.
Статтею 21 Закону «Про засади запобігання і протидії корупції» передбачається дисциплінарна, цивільно-правова, адміністративна та кримінальна відповідальність осіб, які вчинили корупційні правопорушення.
Правовою підставою притягнення до дисциплінарної відповідальності є вчинення дисциплінарного проступку. Відповідно до ст.14 Закону України «Про державну службу» дисциплінарні стягнення застосовуються до державного службовця за невиконання чи неналежне виконання службових обов’язків, перевищення своїх повноважень, порушення обмежень, пов’язаних із проходженням державної служби, а також за вчинок, який порочить його як державного службовця або дискредитує державний орган, у якому він працює.
До службовців, крім дисциплінарних стягнень, передбачених чинним законодавством про працю України (догана і звільнення), можуть застосовуватися такі заходи дисциплінарного впливу: а) попередження про неповну службову відповідність; б) затримка до одного року у присвоєнні чергового рангу або у призначенні на вищу посаду.
Невиконання службових обов’язків, що призвело до людських жертв або заподіяло значної матеріальної чи моральної шкоди громадянинові, державі, підприємству, установі, організації чи об’єднанню громадян, є підставою для відсторонення державного службовця від виконання повноважень за посадою, яке не повинно перевищувати часу службового розслідування.
Службове розслідування проводиться у строк до двох місяців у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Якщо правомірність рішення про відсторонення державного службовця від виконання повноважень за посадою не підтверджується результатами службового розслідування, це рішення скасовується.
Дисциплінарне стягнення застосовується безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців із дня вчинення проступку (стаття 148 Кодексу законів про працю).
Державний службовець може бути притягнутий до адміністративної відповідальності, якщо він вчинив діяння (дію або бездіяльність), яке передбачене статтями Кодексу про адміністративні правопорушення, і якщо при цьому він порушив правила, забезпечення яких входить до його службових обов’язків, зокрема, ст.172-5. Порушення встановлених законом обмежень щодо одержання дарунка (пожертви); ст.172-6. Порушення вимог фінансового контролю; ст.172-7. Порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів; ст.172-8. Незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв'язку з виконанням службових повноважень; ст.172-9. Невжиття заходів щодо протидії корупції.
Адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення (ст.38 КпАП).
Кримінальна відповідальність державного службовця наступає за вчинення злочину, тобто діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України. Зокрема, він передбачає відповідальність за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службової особою та пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі.
За вчинення таких злочинів передбачена такі види покарань як: штраф, виправні роботи, арешт або позбавлення волі від двох до чотирьох років з позбавленням права займатися певною діяльністю на встановлений строк.
Пропозиція службовій особі неправомірної вигоди за вчинення чи не вчинення в інтересах того, хто пропонує певних дій каратиметься штрафом від 4 250 до 8 500 грн. або громадськими роботами на строк від ста шістдесяти до двохсот сорока годин, або обмеженням волі на строк до двох років. Надання службовій особі неправомірної вигоди потягне за собою штраф від 8 500 до 11 900 грн. або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, у триденний строк з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили, притягнення до цивільно-правової відповідальності, накладення дисциплінарного стягнення заносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, що формується та ведеться Міністерством юстиції України. Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення, порядок формування та ведення цього реєстру затверджується Міністерством юстиції України.
З 01.01.2014 року Міністерство юстиції України буде оприлюднювати на своєму офіційному веб-сайті відомості з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, протягом трьох робочих днів після їх внесення до реєстру. Відкритими для безоплатного цілодобового доступу будуть такі відомості про особу, яку притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення: 1) прізвище, ім’я, по батькові; 2) місце роботи, посада на час вчинення корупційного правопорушення; 3) склад корупційного правопорушення; 4) вид покарання (стягнення); 5) спосіб вчинення дисциплінарного проступку; 6) вид дисциплінарного стягнення.

Начальник Радехівського РУЮ - Г.М.Сопронюк
Переглядів: 957 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]