Головна » 2011 » Березень » 12 » «СТВОРЕННЯ ПРОЕКТІВ ТА НАЦІОНАЛЬНИХ КАМНАНІЙ НА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї»
12:53
«СТВОРЕННЯ ПРОЕКТІВ ТА НАЦІОНАЛЬНИХ КАМНАНІЙ НА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї»
«СТВОРЕННЯ ПРОЕКТІВ ТА НАЦІОНАЛЬНИХ КАМНАНІЙ НА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї »

Проблема сімейного насильства надзвичайно важлива передусім тому, що сім’я є основою суспільства і повинна перебувати під особливим захистом держави. Насильство й жорстокість у сім’ї не лише руйнують гармонію і злагоду в ній, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом.
За сучасних умов в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, простежуються тенденції до поширення насильницьких дій у сім’ї, на міжособистісному рівні, у
стосунках батьків і дітей, чоловіка і жінки.
Ще зовсім недавно в Україні проблемам насильства в сім’ї практично не приділялося уваги, а тим більше, не йшлося про необхідність пошуку шляхів протидії цьому явищу. Від насильства в сім’ї можуть потерпати всі члени родини, але найчастіше воно торкається слабких, нездатних захистити себе і залежних членів сім’ї: дітей, людей похилого віку, осіб з обмеженими фізичними чи психічними можливостями, жінок. Фахівці стверджують, що найбільше потерпають від насильства в сім’ї жінки та неповнолітні діти.
Стан речей з таким явищем як насильство в сім’ї останнім часом привертає увагу психологів, юристів, соціологів – тобто фахівців різних галузей, а проблема домашнього насильства стає предметом детального розгляду науковців та дослідників.
Майнове розшарування суспільства, зниження рівня життя значної частини населення України, соціально-побутова невлаштованість, безробіття, юридична безправність, загальна психологічна напруженість, яка часто призводить до алкоголізації і наркотизації, втрата морально-психологічних орієнтирів негативно відбивається на мікрокліматі в родині, призводить до різкого зниження рівня культури сімейного спілкування, до загострення сімейних конфліктів і провокує виникнення сімейного неблагополуччя. Феноменом сімейного неблагополуччя є насильство в родині, що сьогодні набирає загрозливих розмірів і в Україні.
Проблема насильства в сім’ї над жінками і дітьми в нашому суспільстві є водночас і дуже старою, і новою. Старою – тому що вона існує стільки часу, скільки існує й людська сім’я. Новою – тому що на сьогодні еволюційна суспільна свідомість дає можливість усвідомити це явище як соціальне зло, як порушення прав певних членів суспільства.
В період з жовтня 2010 року по січень 2011 року Стартував проект "Україна без насильства. Жінки спільно вирішують проблему". Проект розширив свою діяльність в семи містах України – Донецьку, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Кіровограді, Хмельницькому і Херсоні. Ключовим моментом кампанії стала розширена діяльність міст в рамках міжнародної акції «16 днів без насильства».
Також Уряд підтримав проведення Національної Кампанії «Стоп насильству!», яка триватиме до 25 листопада 2015 року (Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства стосовно жінок). 1 грудня 2010 року на засіданні Кабінету Міністрів України був ухвалений план заходів Національної кампанії «Стоп насильству!» на 2010-2015 роки.
Мета Національної кампанії «Стоп насильству!» – привернення уваги українського суспільства і його лідерів до актуальної проблеми подолання насильства в сім'ї як до порушення прав людини і залучення всіх громадян до боротьби з цим явищем.
На виконання доручення Міністерства юстиції України, згідно пункту 6 розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2010 року №1254-р «Про затвердження плану заходів з проведення Національної компанії «Стоп насильству!» на період до 2015 року, згідно з виконанням Плану заходів щодо проведення національної кампанії "Стоп насильству!" на період до 2015 року Радехівським районним управління юстиції затверджено наказом №29 від 31.01.2011 року план заходів щодо реалізації Національної кампанії «Стоп насильству!» на період до 2015 року Радехівським РУЮ. Відповідно до даного Палну в Радехівському районному управлінні юстиції функціонує телефон "гарячої лінії" з питання запобігання насильства та захисту прав дітей. (тел..0 (255)22371).

Провідний спеціаліст
Радехівського районного
управління юстиції
Микитюк О.Я.

Переглядів: 859 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]