Головна » 2016 » Березень » 11 » Проблеми жорстокого поводження з дітьми у сім'ї, причини та наслідки насильства
11:34
Проблеми жорстокого поводження з дітьми у сім'ї, причини та наслідки насильства
Термін «жорстоке поводження з дітьми» в англомовної термінології давно узагальнююче поняття, якChildaduse andneglect (>CA N) — насильство над дітьми, жорстоке поводження з ними, занедбаність і зневага потребами дитини, це - широкий спектр дій,які завдають шкоду дитині.Ці дії створюють серйозну загрозу здоров'ю та безпеці дитини, порушуючи право на захист, підтримку і турботу. Ці дії містять у собі жорстоке поводження, повторювані невиправдані покарання або обмеження, здатні спричинити у собі фізичні травми і захворювання, створюють реальну загрозу психічному здоров'ю дитини, його розвитку чи життя.
Причинами виникнення жорстокого поводження з дітьми можна виділити такі: безробіття чи низька матеріальна забезпеченість, алкоголізм одного чи обох батьків, самотність чи занепад шлюбу; серйозні житлові труднощі, які посилюють напруженість; озлобленість батьків або розчарованість життєвої ситуацією; фізична чи психічна перевтома; егоїзм батьків, їх прагнення розвагам; відсутність симпатії до дитини; надмірна вимогливість; народження іншої дитини; небажане народження дитини (наприклад, як і примус до шлюбу); своєрідна поведінка дитини: упертість, навмисна відмова виконувати встановлений режим, відвідувати дитячі установи, злодійство, неправда та т.д.
Будь-який вид жорстокого поводження з дітьми веде до різноманітним наслідків, та їх всіх об'єднує одне — збитки здоров'ю дитини чи небезпека обману його життя. Негативними наслідками є:
- затримка у фізичному, мовленнєвому розвиткові, затримка зростання (у дошкільнят і молодших школярів);
- імпульсивність, вибуховість, шкідливі звички (кусання нігтів, виривання волосся), злість;
- спроби скоєння самогубства, мети у житті (у підлітків);
- нічні кошмари, порушення сну, страхи темряви, людей, страх гніву;
- депресії, сум, безпорадність, безнадійність, загальмованість;
- формування моделі «любов завжди пов'язані з жертвою, болем», порушення здібності будувати довгострокові партнерські відносини;
- вироблення захисної «стратегії виживання» як дисоціації особистості, розщеплення образу Я: відчуженості власного тіла, тіло сприймається як і своє («те, що наприклад із тілом, – це відбувається зі мною»), відчуття нереальності того що відбувається і часткова амнезія;
- відчуття безпорадності;
- відчуття провини, депресія
зважаючи на викладене, можна дійти до невтішного висновку, що саме з вини дорослих вони стають жертвами фізичного, сексуального і емоційного насильства. Виділення проблеми насильства у ній на самостійну соціальну проблему свідчить про її актуальність, необхідність розробки системи профілактичних і корекційних заходів, вкладених у її дозвіл. Сімейне насильство над дітьми і жорстоке поводження з ними створює загрозу здоров'ю, інтелектуальному і моральному розвитку не тільки окремої дитини, цілих груп дітей, а й безпеки суспільства взагалі.
Спеціаліст І категорії
Радехівського РУЮ Флора Н.В.
Переглядів: 784 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]