Головна » 2010 » Вересень » 22 » Осінь – золота пора. Відзначення 20-річчя Міжнародного Дня громадян похилого віку та Дня ветерана.
09:16
Осінь – золота пора. Відзначення 20-річчя Міжнародного Дня громадян похилого віку та Дня ветерана.
Осінь – золота пора. Відзначення 20-річчя Міжнародного Дня громадян
похилого віку та Дня ветерана.

1 жовтня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений 50 сесією Генеральної Асамблеї ООН. Ось і в нашій державі з 1991 року щорічно відзначають цей день. Весь світ об’єднується навколо цієї дати, всі країни, незважаючи на їх розвиток, звертають увагу населення планети до людей похилого віку. Цей день відзначається для того, щоб всі верстви населення озирнулися і придивилися одне до одного,можливо поруч живе людина, яка потребує допомоги, але її ніколи не попросить. І тільки наша уважність та небайдужість допоможе таким людям вижити, адже ніхто з нас не знає, що готує нам доля.
Згідно резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 14.12.1990 р. № 45/106, 1 жовтня проголошено Днем літніх людей. З ініціативи Ради організації ветеранів України, підтриманої Президентом України, 1 жовтня - Міжнародний День громадян похилого віку, в Україні відзначається і як День ветерана.
Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 щорічно відзначає цей день. У нашій державі Міжнародний день громадян похилого віку відзначається щорічно згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 1997 року № 1066.
Недаремно День людей похилого віку, заснований за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН у 1990 році, припадає саме на осінь, час осмислення прожитого, підбиття підсумків.
Кажуть, що самотня людина не та, що наодинці, а яка не знаходить прихисту для душі навіть у гурті. Добре, коли людина на старості років не самотня, коли вона забезпечена і її оточують увагою та теплом рідні. Але часто на старості літні люди не можуть дочекатися любові та допомоги від своїх рідних. Такі самотні люди є безпомічними перед життєвими негараздами та проблемами, їм потрібна увага та спілкування, а також фізична допомога.
Надто важливою, на думку ООН, є потреба більш активного використання виробничого і творчого потенціалу тих, кому за 60.
Згадувати про людей похилого віку раз у рік 1 жовтня було б неправильно й неможливо, адже люди потребують нашої уваги і опіки щодня.
У цей день світ говорить про проведені активні дії щодо захисту інтересів літніх людей, створення для них прийнятних умов життя, про невирішене у цій сфері.
З великим розмахом День людей похилого віку відзначається в скандинавських країнах. Цього дня більшість теле- і радіокомпаній транслюють програми з урахуванням уподобань літніх людей.
В країнах світу проводяться різні фестивалі, організовані асоціаціями захисту прав літніх людей, конференції і конгреси, присвячені їх ролі у суспільстві. Громадські організації і фонди влаштовують різні благодійні акції.
В Україні 1 жовтня відзначаються відразу дві дати — Міжнародний день людей похилого віку та День ветерана, встановлений Указом Президента у 2005 році.
Цей день – не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь.
Нашою державою вживаються предметні кроки для посилення соціального захисту пенсіонерів та ветеранів. Створена і діє мережа соціальних установ, виконуються державні програми щодо медичного обслуговування, надання соціальних послуг.
1 жовтня 2010 року Україна святкує 20-річчя Міжнародного Дня громадян похилого віку та Дня ветерана. Відповідно до листа Головного управління юстиції у Львівській області№917/06-14 від 02.09.2010 року Радехівське районне управління юстиції приймає участь у підготовці та проведенні заходів з нагоди святкування цього Дня. Наказом №106 від 08.09.2010 року затверджено дані заходи, які будуть проводитися до 1 жовтня 2010 року.

Провідний спеціаліст
Радехівського районного
управління юстиції Микитюк О.Я.

Переглядів: 1158 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]