Головна » 2012 » Липень » 7 » Облік безхазяйного нерухомого майна. Набувальна діяльність.
11:17
Облік безхазяйного нерухомого майна. Набувальна діяльність.
До відома органів місцевого врядування.
Облік безхазяйного нерухомого майна. Набувальна діяльність.

Безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. (ч.1 ст.335 Цивільного Кодексу України).
Облік безхазяйного нерухомого майна.
Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації (ч.2 ст.335 Цивільного кодексу України).
Орган державної реєстрації прав приймає заяву про взяття на облік шляхом її реєстрації у базі даних про реєстрацію заяв і запитів з автоматичним присвоєнням їй реєстраційного номера, фіксацією дати та часу її реєстрації.
За результатом розгляду заяви про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна державний реєстратор приймає рішення про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна або рішення про відмову у взятті на облік безхазяйного нерухомого майна, форму та вимоги до оформлення якого встановлює Мінюст.
Державний реєстратор оформляє за допомогою Державного реєстру прав рішення про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна в одному примірнику, яке долучає до облікової справи.

Речові права на безхазяйне нерухоме майно.
У особи, яка володіє безхазяйним нерухомим майном не виникає право власності на нього до моменту його (права) державної реєстрації. Ця особа може володіти майном на праві долодіння.
Крім того, “безхазяйність” нерухомого майна не припиняє обмеження речових прав інших осіб на нерухомість. Ці права залишаються в силі і після набуття новим власником права власності на безхазяйну нерухомість. Іншими словами, в такому випадку діє правило згідно з яким обмежені речі права переслідують річ.

Набуття та припинення обмежених речових прав на безхазяйне нерухоме майно.
Обмежені речі права на нерухоме майно виникають лише в той час , коли у майна є власник. Ця обставина пояснюється тим, що коли нерухоме майно не має власника немає і особи, яка наділена повноваженнями управління цим майном і, відповідно, встановленням обмежених речових прав на нього.
Виключення може становити рішення суду про встановлення сервітуту чи інших обмежених речових прав. В такому разі обмежені речі права на нерухоме майно встановлюються у позадоговірному порядку.
Що стосується припинення обмежених речових прав на нерухомість, слід відзначити, що такі обставини можуть мати місце і викликати наслідки у вигляді припинення обмежених речових прав на нерухоме майно у тому випадку, коли вони мають об'єктивний характер. Тобто в тому випадку, коли ці обставини не залежать від волі учасників цивільно-правових відносин, наприклад, знищення майна або закінчення строку, на який встановлювалися обмежені речові права на нерухомість. Це пояснюється тим, що відмова володільця таких прав не може бути прийнята іншою стороною за її відсутності, у зв'язку з чим і припинення обмежених речових прав на вимогу власника майна не може здійснитися.

Набувальна давність.
Набувальна давність є певним проміжком у часі протягом якого особа яка не є власником майна, володіє ним і з закінченням якого вона може набути право власності на це майно.
Можна сказати, що це, визначений законом строк володіння майном особа, яка не є його власником, по закінченню якого ця особа може предявити вимогу про набуття права власності на це майно.

Набуття права власності на безхазяйне нерухоме майно за набувальною давністю.
Відносини з приводу набуття права власності на нерухоме майно за набувальною давністю врегульовані ст.344 Цивільного кодексу України.
Особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і проживає відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено Цивільним кодексом України.
Якщо особа заволоділа майном на підставі договору з його власником, який після закінчення строку договору не пердявив вимог про його повернення, вона набуває право власності за набувальною давністю на нерухоме майно через пятнадцять років з часу спливу позовної давності. (ч.ч.1, 3 ст.344 Цивільного кодексу України).
Разом із тим, з цього приводу в Цивільному кодексі України існує конкуренція норм, адже абзац 2 ч.2 ст.335 Цивільного кодексу країни, встановлює, що після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана з рішенням суду у комунальну власність.
Таким чином, виходить, що строк набувальної давності на безхазяйне нерухоме майно територіальною громадою значно менший ніж строк набувальної давності на нерухомість іншими учасниками цивільно-правових відносин. Узв'язку з чим, ймовірність набуття права власності на безхазяйне нерухоме майно у комунальної громади значно вище ніж у інших суб'єктів цивільно-правових відносин.
Крім того, Цивільний кодекс України не передбачає іншого механізму набуття права власності на безхазяйне нерухоме майно за набувальною давністю іншими іншими, крім територіальна громада, суб'єктами.

Начальник реєстраційної служби
Радехівського районного управління юстиції О.Я.Микитюк
Переглядів: 2073 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]