Головна » 2013 » Червень » 10 » Насильство в сім`ї: стан, проблеми, пошук розв`язання
14:44
Насильство в сім`ї: стан, проблеми, пошук розв`язання
Проблема сімейного насильства надзвичайно важлива передусім тому, що сім’я є основою суспільства і повинна перебувати під особливим захистом держави. Насильство й жорстокість у сім’ї не лише руйнують гармонію і злагоду в ній, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом.
За сучасних умов в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, простежуються тенденції до поширення насильницьких дій у сім’ї, на міжособистісному рівні, у стосунках батьків і дітей, чоловіка і жінки.
Ще зовсім недавно в Україні проблемам насильства в сім’ї практично не приділялося уваги, а тим більше, не йшлося про необхідність пошуку шляхів протидії цьому явищу. Від насильства в сім’ї можуть потерпати всі члени родини, але найчастіше воно торкається слабких, нездатних захистити себе і залежних членів сім’ї: дітей, людей похилого віку, осіб з обмеженими фізичними чи психічними можливостями, жінок. Фахівці стверджують, що найбільше потерпають від насильства в сім’ї жінки та неповнолітні діти.
Стан речей з таким явищем як насильство в сім’ї останнім часом привертає увагу психологів, юристів, соціологів – тобто фахівців різних галузей, а проблема домашнього насильства стає предметом детального розгляду науковців та дослідників.
Майнове розшарування суспільства, зниження рівня життя значної частини населення України, соціально-побутова невлаштованість, безробіття, юридична безправність, загальна психологічна напруженість, яка часто призводить до алкоголізації і наркотизації, втрата морально-психологічних орієнтирів негативно відбивається на мікрокліматі в родині, призводить до різкого зниження рівня культури сімейного спілкування, до загострення сімейних конфліктів і провокує виникнення сімейного неблагополуччя. Феноменом сімейного неблагополуччя є насильство в родині, що сьогодні набирає загрозливих розмірів і в Україні.
У останні роки проблема насильства в сім’ї починає більш детально вивчатися і в нашій країні. Зокрема вивчаються соціально-психологічні аспекти проблеми насильства, специфіка родинного насильства, вплив ситуації насильства на особистісний розвиток людини; проводиться соціологічний аналіз явища “насильство в сім’ї”; аналізуються особливості впливу сім’ї на девіантну поведінку неповнолітніх; розробляються методичні рекомендації щодо попередження насильства в сім’ї та допомоги жертвам домашнього насильства.
Проблема насильства в сім’ї над жінками і дітьми в нашому суспільстві є водночас і дуже старою, і новою. Старою – тому що вона існує стільки часу, скільки існує й людська сім’я. Новою – тому що на сьогодні еволюційна суспільна свідомість дає можливість усвідомити це явище як соціальне зло, як порушення прав певних членів суспільства.
З часу введення в дію Закону України “Про попередження насильства в сім’ї” правоохоронними органами набуто певний досвід його застосування на практиці.
Реальні масштаби проявів насильства в сім’ї сьогодні важко визначити. Кількість кримінальних справ за фактами насильства не відображає його реального рівня та масштабів поширення, оскільки жінки часто соромляться вчиненої щодо них наруги, і не сповіщають про це правоохоронні органи, а також не звертаються по допомогу до судової системи. Часто жінки-жертви насильства відчувають на собі тиск багатьох обставин, які перешкоджають їм адекватно реагувати на цю проблему.
Таким чином, не існує достовірної інформації про масштаби поширення насильства в сім’ї. Ця тема тривалий час знаходилася у “тіні” суспільного обговорення, вважалася приватною сферою життя. Хоча відомо, що значна частина насильств, передусім щодо жінок і дітей, скоюється в побутово-сімейній сфері, офіційна статистика, на жаль, не відбиває реальної картини, оскільки більшість потерпілих не звертається по захист до правоохоронних органів.
Проблема насильства в сім’ї є надзвичайно складною і поєднує в собі багато взаємопов’язаних аспектів. І тому для її розв’язання необхідні комплексні заходи й більш тісна взаємодія між правоохоронними органами, медичними закладами, судовою системою, багатьма іншими державними й неурядовими організаціями, що працюють у цій сфері.

Спеціаліст І категорії Радехівського РУЮ - Н.Т.Паламар
Переглядів: 806 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]