Головна » 2012 » Липень » 23 » Насильство – про що тобі варто знати?
15:38
Насильство – про що тобі варто знати?
Насильство – про що тобі варто знати?
Насильство – серйозна проблема людства, яка не знає ні державних кордонів, ні соціального розшарування. Вона може торкнутися як бідних, так і багатих, як людей з вищою освітою, так і людей, які ніколи не вчилися. І ніхто не може пророкувати, коли і де насильство може відбутися.
На жаль, ще й досі є люди, які вважають, що такої проблеми не існує, що вона надумана, і людина, яка потерпає від насильства, сама його провокує, а інколи і просто прагне його. Така думка існує до цього часу через існування стереотипів в суспільстві, які не так легко зруйнувати.
Приклади стереотипів
Деякі люди провокують насильство заслуговують на нього
Б’є означає любить
Причиною сімейного насильства є алкоголізм
Домашнє насильство характерне для неосвічених та бідних людей
Насильство в сім’ї – це явище з минулого, і зараз воно рідко зустрічається
Воно залишилось в минулому, коли жінка вважалася власністю чоловіка
Жінка, що потерпає від насильства, завжди може піти з дому
Ляпас по щоці не наносить серйозної шкоди
Наші відносини зміняться на краще, якщо ми одружимося
Наші відносини зміняться на краще, якщо у нас з’явиться дитина
То що ж таке насильство?
Насильство можна визначити як дію або бездіяльність однієї людини стосовно іншої, що завдає шкоди здоров’ю як фізичному, так і психічному, принижує почуття честі та гідності.
В Україні заборона всіх форм насильства проголошується Конституцією України, Кримінальним кодексом України, Законом України «Про попередження насильства в сім’ї”, Законом України «Про охорону дитинства», постановами Кабінету міністрів України та багатьма іншими нормативно-правовими актами.
Насильницькі дії порушують гарантоване Конституцією України право громадянина на особисту недоторканність.
Місця, де може відбуватися насильство, вражають своєю різноманітністю. Це може бути сім’я (вдома), вулиця, будинок, транспорт, навчальний заклад, місце роботи тощо.
Зверни увагу!
Від насильства потерпають як жінки, так і чоловіки, часто потерпілими від насильства стають діти та підлітки. Не обминає ця проблема і старих та немічних.
Якщо говорити про насильство в сім’ї, то в Законі України «Про попередження насильства в сім’ї», виділяються чотири основних види насильства.
Фізичне насильство в сім’ї – умисне завдання одним членом сім’ї іншому члену сім’ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров’я, заподіяння шкоди його честі й гідності.
Сексуальне насильство в сім’ї – протиправне посягання одного члена сім’ї на статеву недоторканність іншого члена сім’ї, а також дії сексуального характеру стосовно неповнолітнього члена сім’ї.
Психологічне насильство в сім’ї – насильство, пов’язане з дією одного члена сім’ї на психіку іншого члена сім’ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, яким навмисно спричиняється емоційна невпевненність, нездатність захистити себе, та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров’ю.
Економічне насильство в сім’є – умисне позбавлення одним членом сім’ї іншого члена сім’ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я.
Пам’ятай! Якщо насильство відбулося, провини потерпілої людини тут немає!

Начальник Радехівського
районного управління юстиції
Сопронюк Г.М.
Переглядів: 1083 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]