Головна » 2013 » Червень » 10 » На шляху боротьби з корупцією
14:43
На шляху боротьби з корупцією
На даному етапі розбудови держави однією з головних загроз Україні є корупція . Найважливіше завдання влади її викорінення. Для цього діяти потрібно оперативно, рішуче та ефективно на підставі системного аналізу з залученням всіх владних важелів впливу та можливостей громадського руху.
Потрібно відмовитися від звинувачення один одного та від непримиримого політичного протистояння. Корупція дії та робить свою справу як в демократичній державі так і в державі з тоталітарною формою влади . Ціль корупції зруйнувати державність - підірвати віру громадян у власну державу, значно обмежити її розвиток, корупційні дії вбивають конкуренцію, знижують темпи модернізації економки. Час від часу корупція міняє свою масштабність . Як ракові клітки вона проникає в управлінську дисципліну , гальмує необхідну реформу .
Для зменшення бажання чиновників займатися корупцією, необхідно забезпечити виконання простого принципу: можливі втрати повинні бути більш значущими, ніж вигоди від корупційних злочинів.
Виходячи з потреб боротьби істотно змінено законодавство, прийняті Національна антикорупційна стратегія на 2011-2015 рр.. і Державна програма щодо запобігання та протидії корупції. Нові норми, містять правові механізми запобігання та протидії корупції як у публічній, так і в приватній сферах. Останні зміни в українському законодавстві позитивно оцінили в європейській організації GRECO.
Важливий принцип: у боротьбі з корупцією - всі повинні відповідати перед законом - незважаючи на ранги, колишні заслуги чи партійну приналежність.
Максимально чітке визначення всіх видів корупції дає можливість позбавити корупціонерів можливості ховатися за розмитими формулюваннями. Значний крок у цьому напрямку зроблений з прийняттям Закону «Про засади запобігання та протидії корупції». У цьому документі чітко визначені такі терміни як «корупційне правопорушення», «неправомірна вигода», «конфлікт інтересів».
На вимогу часу робота державного апарату стає більш прозорою і зрозумілою, максимально позбавленою «людського фактора» в питаннях регулювання та дозвільної діяльності. Важливим є розбудова системи адміністративних послуг. На жаль, за останні 20 років вона перетворилася на легалізовану модель поборів із бізнесу та простих громадян. За останні роки проведена значна робота - скасовано багато послуг, ліквідовано тисячі посередницьких підприємств, створений і допрацьовується відкритий реєстр адмінпослуг, який можна знайти на сайті Мінекономрозвитку. Тепер кожен може побачити весь список як безкоштовних, так і платних послуг, а також їх реальну вартість.
Автоматизація системи управління та її оптимізація дозволять мінімізувати корупцію в державній системі. Максимально спростивши процедури і забезпечивши доступність найбільш повної інформації про них, ми позбавимо чиновника багатьох можливостей для зловживання своїм становищем.
Крім цього значним кроком у боротьби з корупцією є вдосконалення процедури вступу на державну службу. Існування створеного Міністерством юстиції реєстру чиновників, спійманих за руку при корупційних діях (в ньому вже близько півтора тисяч прізвищ), дозволить уникнути кругообігу корупціонерів в системі державної влади, раніше притаманного Україні.
І останнє , тільки з зміною свідомості суспільства про те що держслужбовець не е потенційним корупціонером ми зможемо досягти необхідних результатів в лікуванні державних органів від віруса – «корупція».

Начальник Радехівського РУЮ - Г.М.Сопронюк
Переглядів: 631 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]