Головна » 2011 » Лютий » 21 » «КУЛЬТУРНИМИ В НАС МУСЯТЬ БУТИ ВСІ….»
11:15
«КУЛЬТУРНИМИ В НАС МУСЯТЬ БУТИ ВСІ….»
«КУЛЬТУРНИМИ В НАС МУСЯТЬ БУТИ ВСІ….»

«Кожний народ доти народ, доки він володіє власною мовою, - і в цьому його культурна суверенність. І як тільки з тих чи інших причин він позбавляється можливості застосувати й культивувати свою мову, він перестає бути тим, ким він був і мусить бути.
Без усякої іншої науки ще можна обійтися; без знання рідної мови обійтися не можна».

Сьогодні, в незалежній Українській державі, питання про культуру повсякденного мовлення українців, на жаль, не втратило свого драматизму. Воно не зводиться до клопотів професійного вдосконалення мовців, як у «нормальних» суспільствах, а стосується ролі рідної мови взагалі. І є частиною ширшого питання про масштаби і якість суспільного функціонування української мови.
По ставленню кожної людини до своєї рідної мови можна абсолютно точно судити не тільки про її культурний рівень, але й про її громадську цінність.
Висвітлення української мови з багатьох сфер публічного спілкування призводило до нехтування її функціональними можливостями, до «завмирання» багатьох природних форм вираження, на зміну яким за умов потужного тиску російщення природності й краси, засилля кальок з російської та суржика позбавляють мову унікальності (що і є підставою її існування), небезпечно зменшують «конкурентоздатність» української мови в публічному і приватному мовленні, компрометують її, дають додаткові аргументи її недоброзичливцям.
Любов до Батьківщини неможлива без любові о рідного слова. Тільки той моє осягти своїм розумом і серцем красу, велич і могутність Батьківщини, хто збагнув відтінки і пахощі рідного слова, хто дорожить ним, як честю рідної матері, як колискою, як добрим ім’ям своєї родини. Людина, яка не любить мови рідної матері, якій нічого не промовляє рідне слово, - це людина без роду і племені.
У величезному мовному запасі вибрати потрібне слово – то велике вміння, і , навпаки, якщо ви користуєтесь словом неточним, то це, власне, те саме, коли б замість відточеного олівця на уроці малювання ви користувалися цвяхом. Знання рідної мови визначає багатство, широчінь інтелектуальних і естетичних інтересів особистості.
Людина може володіти кількома мовами, залежно від її здібностей, нахилів і прагнень, але найкраще, найдосконаліше людина має володіти, звичайно, рідною мовою І це не тільки тому, що цією мовою, засвоївши її змалку. Вона користується повсякденно, а й тому, що рідна мова – невід’ємна частка Батьківщини, голос свого народу.
Правильно й чисто говорити своєю мовою може кожний, аби тільки було бажання. Це не є перевагою вчених, лінгвістів, письменників або вчителів – мовників, це – не тільки ознака, а й обов’язок кожної культурної людини. Культурними в нас мусять бути всі, незалежно від того, працює людина розумово чи фізично.
«Велика відповідальність у справі забезпечення неухильного додержання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і життя на всій території України покладено на посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Положення Конституції України зобов’язують їх вживати українську мову як мову офіційного спілкування під час виконання ними службових обов’язків» саме з тами листом Президент України В.Ющенко від 24.02.09р. №1-1/903 щодо застосування державної мови звернувся до міністрів, керівників інших органів виконавчої влади, державних службовців середньої і нижчої ланок. Разом з листом Президента України в Радехівське районне управління юстиції надійшло доручення Міністерства юстиції України №28-53/318 від 17.06.09р. щодо застосування державної мови, яке знаходиться на постійному контролі та виконанні в районному управлінні юстиції.
На виконання Указу президента України «Про Національну програму правової освіти населення» від 18 жовтня 2001 року №992/2001, програми правової освіти населення області на 2011-2012 роки, затвердженої розпорядженням голови облдержадміністрації від 31.12.2010 року №1622/0/53-10, з метою підвищення рівня правової освіти населення, створення належних умов щодо набуття громадянами правових знань щорічно 21 лютого в Україні відзначається Міжнародний день рідної мови. Для відзначення на належному рівні Міжнародного дня рідної мови Радехівським районним управлінням юстиції затверджено спільні заходи щодо відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Провідний спеціаліст Радехівського
Районного управління юстиції Микитюк О.Я.

Переглядів: 896 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]