Головна » 2011 » Лютий » 8 » До відома громадян. Реєстрація громадських організацій
12:38
До відома громадян. Реєстрація громадських організацій
Одним із напрямів роботи Радехівського районного управління юстиції є реєстрація об'єднань громадян. Згідно статті 36 Конституції України громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення та захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров”я населення або захисту прав і свобод інших людей. В Законі України „Про об”єднання громадян ” зазначається, що об'єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод . Потрібно зазначити, що держава забезпечує додержання прав і законних інтересів об”єднань громадян, легалізованих у порядку, передбаченому зазначеним законом.

Варто знати, що різновидом об'єднань громадян є громадська організація , яка створюється громадянами для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів . Незалежно від виду об'єднання та мети діяльності, всі громадські організації повинні обов'язково пройти державну реєстрацію (легалізацію). Легалізація (офіційне визнання) об'єднань громадян здійснюється шляхом їх реєстрації або легалізації шляхом повідомлення про заснування. Легалізація громадської організації здійснюється відповідно Міністерством юстиції України, місцевими органами державної виконавчої влади, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів. Проте потрібно зазначити, що у разі, коли діяльність місцевої громадської організації поширюється на території 2 і більше адміністративно-територіальних одиниць, її легалізація здійснюється відповідним вищестоящим органом.

Для того , щоб зареєструвати громадську організацію до реєструючого органу потрібно подати наступні документи :

- заяву, підписану не менш як трьома засновниками або їх уповноваженими представниками, підписи яких засвідчуються у встановленому законом порядку;

- статут (положення) організації у двох примірниках;

- протокол установчого з'їзду (конференції) або загальних зборів, які прийняли статут ( положення );

- відомості про склад керівництва статутних органів (із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, місця постійного проживання, посади (заняття), місця роботи);

- відомості про засновників (із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, місця постійного проживання);

- документ, який підтверджує місцезнаходження громадської організації;

- документ про сплату реєстраційного збору.

Заява про реєстрацію місцевої громадської організації розглядається у 3-денний строк після надходження документів. За результатами розгляду заяви приймається рішеня про реєстрацію громадської організації або про відмову в її реєстрації. У разі реєстрації громадській організації видається свідоцтво про реєстрацію встановленого зразка.

Як було вище сказано, легалізація громадської організацї здійснюється шляхом або реєстації, в такому випадку організація набуває прав юридчної особи, або легалізації шляхом повідомлення про заснування. Згідно Закону України „Про об”єднання громадян” та постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Положення про порядок легалізації об”єднань громадян” для легалізації громадської організації шляхом повідомлення про її заснування до легалізуючого органу подається заява, підписана не менш як трьома засновниками громадської організації або її уповноваженими представниками. В заяві вказується прізвище, ім'я, по батькові засновників громадської організації або їх уповноважених представників, рік народження, місце постійного проживання, назва організації і місцезнаходження центральних статутних органів, основна мета діяльності громадської організації. Підписи в заяві повинні бути завірені в установленому законом порядку.

Також потрібно зазначити, що зміни, прийняті в ході здійснення статутної діяльності громадської організації, обов'язково підлягають державній реєстрації.

Начальник Радехівського районного управління юстиції
Сопронюк Г.М.

Переглядів: 911 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]