Головна » 2011 » Березень » 12 » Дитяча бездоглядність одна з важливих проблем суспільства.
12:07
Дитяча бездоглядність одна з важливих проблем суспільства.
Дитяча бездоглядність одна з важливих проблем суспільства.

Дитяча безпритульність є гострою соціальною проблемою. Важливим чинником у виникненні цього явища є соціальне сирітство, зумовлене значною мірою кризою сімейних стосунків, послабленням виховної функції сім'ї. Діти, покинуті батьками, або які залишили сім'ю, і в якій не створено нормальних умов для життя та повноцінного розвитку, займаються бродяжництвом, жебракуванням, не відвідують школу. Їх спосіб життя руйнує психіку, штовхає на шлях скоєння правопорушень, злочинів, вживання наркотичних, токсичних речовин та алкоголю.
З року в рік зростає кількість дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Наслідками бездоглядності є: бродяжництво, жебракування, протиправна та злочинна поведінка, алкогольна, наркотична, токсична залежність, сексуальна розбещеність, розповсюдження вкрай загрозливих захворювань, занепад моральних цінностей, демографічна криза.
Бездоглядні діти є групою особливого ризику з огляду на уразливість щодо раннього алкоголізму, паління, вживання психоактивних речовин, проституції, вилучення з нормального освітнього процесу, поповнення кримінального середовища через скоєння правопорушень і злочинів. Бездоглядні діти перш за все вирізняються агресивною поведінкою.
Відповідно до статті 11 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей – позбавлених батьківського піклування» постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язані з захистом прав дитини» з метою сприяння реалізації прав дітей на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток створено районну комісію з питань захисту прав дитини, та затверджено Розпорядженням голови райдержадміністрації від 19 листопада 2008 року №917 «Про створення комісії з питань захисту прав дітей».
Вищезазначена комісія керується Положенням про комісію з питань захисту прав дитини. Вона є консультативно-дорадчим органом, що утворюється головою райдержадміністрації.
Основними завданнями комісії є:
• Розгляд та подання пропозиції до індивідуального плану соціального захисту дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Розгляд питань, у тому числі спірні, які потребують колегіального вирішення, а саме:
• Позбавлення та поновлення батьківських прав;
• Вирішення спорів між батьками щодо визначення або зміни прізвища та імені дитини;
• Вирішення спорів між батьками щодо визначення місця проживання дитини;
• Участь одного з батьків у вихованні дитини;
• Побачення дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав;
• Визначення форми влаштування дитини-сироти та дитини, позбавлено батьківського піклування;
• Встановлення і припинення опіки, піклування;
• Утримання і виховання дітей у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях;
• Забезпечення майна, право власності на яке або право користування яким мають діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування;
• Розгляд звернень дітей щодо належного виконання батьками, опікунами, піклувальниками обов’язків з виховання або зловживання ними своїми правами.
Комісія з питань захисту прав дітей проводить свої засідання не рідше ніж 3 рази щомісяця. До складу даної комісії входить начальник Радехівського районного управління юстиції – Сопронюк Геннадій Михайлович, який постійно приймає участь у засіданнях комісії де і розглядаються питання зазначені вище.

Провідний спеціаліст
Радехівського районного
управління юстиції
Микитюк О.Я.

Переглядів: 1601 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]