Головна » 2011 » Травень » 11 » В Україні загострилась проблема насильства у сім’ї
09:35
В Україні загострилась проблема насильства у сім’ї
В Україні загострилась проблема насильства у сім’ї

За даними звіту МВС, кількість зареєстрованих випадків насильства у сім’ї суттєво зросла за 2009-2010 рр. Причина – просвітницькі кампанії та соціально-психологічна підтримка зі сторони міжнародних організацій та органів державної влади.
За результатами дослідження GfK Ukraine на замовлення «Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні», яке проводилося впродовж листопада-грудня 2009 року, більше як 50% населення України потерпали від насильства у сім’ї впродовж всього життя, 30 % зазнавали насильства у дитячому віці. Українські жінки насильства в сім’ї зазнають частіше, аніж потерпають від пограбувань, зґвалтувань та в автомобільних катастрофах, разом узятих. У більшості випадків про домашнє насильство у правоохоронні органи не повідомляють.
За даними Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту у 2010 році зафіксовано 714 випадків насильства у сім’ї по відношенню до дітей, 2574 дитини перебувають на обліку з приводу насильства чи жорстокого поводження з ними.
Україна ратифікувала всі базові міжнародні конвенції з захисту прав людини, які стосуються прав жінок та захисту прав дітей. Ряд законів України містять положення з протидії домашньому насильству. Насильник несе відповідальність за вчинені дії шляхом накладення на нього штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Також як форма покарання використовуються виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20 % заробітку. У крайніх випадках – арешт на 15 діб.
Але учасники конференції підсумували, що законодавство все ще недосконале і потребує подальшого доопрацювання.
В Україні загострилися проблеми з дотриманням прав жінок і зберігається гендерна нерівність.Про це заявила заступниця директора представництва Програми розвитку ООН в Україні Олена Панова, виступаючи на відкритті київського форуму "Суспільство рівних можливостей".
За її словами, українські жінки не мають доступу до влади. Тільки 8% жінок представлено в українському парламенті, жодної жінки немає у складі Кабміну.
Крім того, є суттєва різниця в заробітній платі жінок і чоловіків за працю рівної цінності. Жінки працюють за тими ж умовами, як і чоловіки, а отримують на 30% менше грошей. При цьому рівень вищої освіти жінок є однаковим із чоловіками.
Крім того, насильство в сім'ї та торгівля людьми в Україні мають гендерне забарвлення. Понад 90% жертв домашнього насильства і 80% жертв торгівлі людьми - це жінки. Дуже часто в Україні жінок змальовують стереотипно, що жінки тут є предметом естетичної насолоди, краси, задоволення, або як машини для виконання хатніх обов'язків.

Провідний спеціаліст
Радехівського районного
управління юстиції
Микитюк О.Я.

Переглядів: 737 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]