Головна » 2012 » Серпень » 17 » Стоп насильству!
12:08
Стоп насильству!
Відповідно до Сімейного кодексу України кожна дитина має право на проживання в сім’ї разом з батьками, предметом основної турботи та основним обов’язком яких є забезпечення інтересів своє дитини. Згідно зі ст. 13 Закону України «Про охорону дитинства», батьки зобов’язані забезпечувати виховання дитини, яке спрямовується на розвиток її особистості, поваги до прав і свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності усіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.
Проте соціально-економічні негаразди спричиняють і посилюють кризу інституту сім’ї. За даними Міністерства внутрішніх справ України, у І півріччі 2010 року понад 19 тис. осіб притягнуто до відповідальності за злісне ухилення від виховання дітей. Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України у разі невиконання своїх обов’язків, експлуатації та з ряду інших причин батьки можуть бути позбавлені батьківських прав.
Згідно до Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», підставами для вжиття заходів з попередження насильства в сім'ї є:
- заява про допомогу жертви насильства в сім'ї або члена сім'ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім'ї;
- висловлене жертвою насильства в сім'ї або членом сім'ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім'ї, бажання на вжиття заходів з попередження насильства в сім'ї у разі, якщо повідомлення або заява надійшли не від нього особисто;
- отримання повідомлення про застосування насильства в сім'ї або реальної загрози його вчинення стосовно неповнолітнього чи недієздатного члена сім'ї.
Заява та повідомлення про застосування насильства в сім'ї або реальної загрози його вчинення приймаються за місцем проживання постраждалого уповноваженими органами.
Орган, до якого надійшла заява або надійшло повідомлення про вчинення насильства в сім'ї або реальну загрозу його вчинення, розглядає заяву чи повідомлення та вживає в межах своїх повноважень передбачені законом заходи з попередження насильства в сім'ї.

Начальник Радехівського
районного управління юстиції – Сопронюк Г.М.
Переглядів: 798 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]