Головна » 2014 » Листопад » 24 » Нове в антикорупційному законодавстві
12:40
Нове в антикорупційному законодавстві
Розв’язання проблеми корупції є одним із пріоритетів для українського суспільства на сьогоднішньому етапі розвитку держави.

У зв’язку з тим, що Національна антикорупційна стратегія на 2011-2015 роки так і не стала ефективним інструментом антикорупційної політики, був прийнятий новий Закон України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки» (набрав чинності 26.10.2014року).

Новий стратегічний документ визначив першочергові заходи із запобігання та протидії корупції, що повинні створити основу для подальшого проведення реформи у цій сфері.

Даним Законом передбачено заходи, що мають на меті вирішити проблеми щодо:

- формування та реалізації державної антикорупційної політики;

- запобігання корупції (окремо виділено ряд проблемних питань стосовно запобігання корупції у представницьких органах влади, створення доброчесної публічної служби, запобігання корупції у діяльності органів виконавчої влади, запобігання корупції у сфері державних закупівель, запобігання корупції у судовій системі та органах кримінальної юстиції, запобігання корупції у приватному секторі, доступу до інформації);

- покарання за корупцію;

- формування негативного ставлення до корупції.

Також 14 жовтня 2014 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про запобігання корупції», який набрав чинності 26 жовтня 2014 року. З метою уникнення помилок з боку суб’єктів правовідносин, визначених даним Законом слід звернути увагу на особливості введення в дію його положень.

Згідно з Прикінцевими положеннями Закону України «Про запобігання корупції» цей Закон вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. Таким чином, положення Закону «Про запобігання корупції», пов’язані з регулюванням суспільних відносин в антикорупційній сфері, будуть введені в дію 26 квітня 2015 року.

Отже, до 26 квітня 2015 року застосуванню підлягають Закони «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про правила етичної поведінки». Починаючи з 26 квітня 2015 року - у зв'язку з введенням в дію положення про втрату чинності зазначеними законами - має розпочатися застосування Закону «Про запобігання корупції» і передбачених ним змін до актів законодавства.

Крім цього, 14 жовтня 2014 року прийнято ряд інших законодавчих актів щодо запобігання корупції, а саме Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» (набрання чинності відбудеться 25.11.2014 року) та Закон України «Про Національне антикорупційне бюро України» (набрання чинності відбудеться 25.01.2015 року).



Начальник Радехівського

районного управління юстиції -Г.М.Сопронюк
Переглядів: 823 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]