Головна » 2015 » Грудень » 22 » Негативний вплив інформаційної пропаганди іноземних та вітчизняних засобів масової інформації
11:18
Негативний вплив інформаційної пропаганди іноземних та вітчизняних засобів масової інформації
Роль та значення засобів масової інформації в житті сучасного суспільства важко переоцінити. Незаперечним фактом є те, що засоби масової інформації мають величезний вплив на особистість та, дуже часто, повністю, формують суспільну думку.
Однак, останнім часом в інформаційному просторі України спостерігається низка негативних явищ, що створюють загрози національній безпеці України. За умов швидкого розвитку глобального інформаційного суспільства, широкого використання інформаційно-комунікаційних технологій у всіх сферах життя особливого значення набувають проблеми інформаційної безпеки.

У сучасних умовах засоби масової інформації можуть не лише консолідувати суспільство, а й відігравати деструктивну роль, підривати його соціально-психологічну стійкість шляхом створення і просування у масову свідомість негативних ціннісних образів, чужих вітчизняній культурі ідеалів і цінностей.


Суспільство й держава повинні постійно дбати про нейтралізацію регресивних тенденцій в інформаційному полі й мобілізовувати ресурси ЗМІ для забезпечення духовної єдності суспільства.

Ця проблема є особливо актуальною сьогодні для України, перед якою стоїть завдання консолідації багатоетнічного українського суспільства в єдину політичну націю з високим рівнем національної свідомості.

Відповідно до положень Конституції України кожному гарантується право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір.Однак, в Конституції також визначено, що здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Відповідно до рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в Україні та рішення Окружного адміністративного суду міста Києва в Україні заборонена ретрансляція ряду російських каналів, в яких висловлюються заклики агресивних дій проти України. До такого списку входять: Первый канал, Всемирнаясеть, РТР–Планета, НТВ–Мир, Россия-24, TVCI, Россия-1, НТВ, ТНТ, Петербург-5, Звезда, РЕН-ТВ, LifeNews, RussiaToday, РБК-ТВ, История.Контролюють виконання цих рішень представники Національної ради з питань радіомовлення і телебачення та управління МВС шляхом здійснення перевірок на предмет трансляції заборонених російських каналів. Якщо провайдери продовжують транслювати вище зазначені канали, то для них передбачено покарання згідно із законом за невиконання ухвали суду. Для установ передбачено попередження і повторна перевірка.

В свою чергу, широка інформаційно — роз’яснювальна робота серед населення, виховні, просвітницькі заходи, що об’єднують українське суспільство навколо ідеї української державності – це перші кроки протидії негативному впливу інформаційної пропаганди іноземних та вітчизняних ЗМІ, шлях до формування і зміцнення національної свідомості, потужним важіль протидії обездуховленності та денаціоналізації українців, деморалізації та ідейно-політичної дезорієнтації суспільства.
Переглядів: 498 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]