Головна » 2011 » Липень » 3 » Набув чинності Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 7 квітня 2011 року. Основні кроки створення правової бази у
14:21
Набув чинності Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 7 квітня 2011 року. Основні кроки створення правової бази у
Набув чинності Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 7 квітня 2011 року. Основні кроки створення правової бази у сфері запобігання та протидії корупції.

Перший крок до створення правової бази у сфері запобігання та протидії корупції було зроблено в далекому 1995 році з ухваленням Закону «Про боротьбу з корупцією». Згодом, разом із ратифікацією у жовтні 2006 року Конвенції ООН проти корупції і Кримінальної конвенції Ради Європи про боротьбу з корупцією, Україна взяла на себе зобов’язання вдосконалити відповідне законодавство. Після майже трирічної «тяжкої» праці всіх причетних до цього процесу, 11 червня 2009 року Верховна Рада України «пакетом» ухвалила три закони — «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» та «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень». Але початок їхньої дії відклала на... потім.
Тим часом багатьма експертами була виявлена невідповідність деяких положень «антикорупційного пакета» нормам Конституції України та названих міжнародних актів, а також здоровому глузду. Замість того щоб спільними зусиллями політиків й експертів протягом місяця-двох виправити недоліки і якомога швидше ввести закони в дію, організатори спрямували свої зусилля на перенесення початку їхньої дії спершу на 1 квітня 2010-го, а потім на 1 січня 2011 року. Тим часом 6 жовтня 2010 року Конституційний суд окремі положення першого з названих законів визнав неконституційними.
Ввечері 7 квітня цього року — на цей раз за верховною «відмашкою» (див. Щорічне послання Президента України до Верховної Ради України від 7 квітня 2011 року) — представники законодавчого органу проголосували за черговий антикорупційний закон.
За законопроект №7487 "Про засади запобігання і протидії корупції в Україні" у цілому проголосували 277 депутатів при мінімально необхідних 226.
Як повідомлялося раніше, перший раз законопроект було прийнято у другому читанні 15 березня. Разом з цим низку статей було направлено на повторне друге читання.
Парламент встановив, що особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування мають подавати щорічно, до 1 квітня, за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, видатки і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік за формою, яка встановлюється цим законом.
Закон набув чинності з 1 липня 2011 року, а стаття 12, яка стосується фінансового контролю, з 2012 року.

Провідний спеціаліст Радехівського РУЮ О.Я.Микитюк
Переглядів: 1305 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]