Головна » 2012 » Травень » 17 » Міжнародні гарантії захисту прав жінок
12:25
Міжнародні гарантії захисту прав жінок
Міжнародні гарантії захисту прав жінок

Конвенція Організації Об'єднаних Націй про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (набрала чинності 03.09.1981)

Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм насильства щодо жінок (далі - Конвенція) вже є комплексним актом у сфері захисту прав жінок.

Конвенція була прийнята з урахуванням норм Загальної декларації прав людини, яка підтверджує принцип недопущення дискримінації і проголошує, що всі люди народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах і що кожна людина повинна мати всі права і всі свободи, проголошені

в ній, без будь-якої різниці, в тому числі щодо статі.

Зобов'язання забезпечити рівне для чоловіків і жінок право користуватися всіма економічними, соціальними, культурними, громадянськими та політичними правами взяли на себе держави - сторони Міжнародних пактів про права людини.

Приймаючи Конвенцію ООН враховувала, що дискримінація жінок порушує принцип рівноправності та поваги людської гідності, перешкоджає участі жінок нарівні з чоловіками в політичному, соціальному, економічному та культурному житті своєї країни, заважає зростанню добробуту суспільства і сім'ї та ще більше перешкоджає повному розкриттю можливостей жінок на благо своїх країн та людства

У статті 1 Конвенції наведено поняття «дискримінація жінок», що означає будь-яке розрізнення, виняток або обмеження за ознакою статі, спрямовані на ослаблення чи зведення нанівець визнання, користування або здійснення жінками, незалежно від їхнього сімейного стану, на основі рівноправності чоловіків і жінок, прав людини та основних свобод у політичній, економічній, соціальній, культурній, громадській або будь-якій іншій галузі.

Держави-сторони Конвенції зобов'язалися:

1) включити принцип рівноправності чоловіків і жінок у свої національні конституції або інше відповідне законодавство, якщо цього ще не було зроблено, та забезпечити за допомогою закону й інших відповідних заходів практичне здійснення цього принципу;

2) вживати відповідних законодавчих та інших заходів,

включаючи санкції там, де це необхідно, що забороняють будь-яку

дискримінацію щодо жінок;

3) встановити юридичний захист прав жінок на рівній основі з

чоловіками та забезпечити за допомогою компетентних національних

судів та інших державних установ ефективний захист жінок проти

будь-якого акту дискримінації;

4) утримуватися від вчинення будь-яких дискримінаційних актів

або дій щодо жінок та гарантувати, що державні органи та установи

діятимуть відповідно до цього зобов'язання;

5) вживати всіх відповідних заходів для ліквідації дискримінації щодо жінок з боку будь-якої особи, організації або підприємства;

6) вживати всіх відповідних заходів, включаючи законодавчі,

щодо зміни або скасування чинних законів, постанов, звичаїв і

практики, що являють собою дискримінацію щодо жінок;

7) скасувати всі положення свого кримінального законодавства,

що являють собою дискримінацію щодо жінок.

Особливістю Конвенції є можливість, у певних випадках, запровад¬ження передбачених її статтею 4 спеціальних заходів. Так, вжиття тимчасових спеціальних заходів, спрямованих на прискорення встановлення фактичної рівності між чоловіками та жінками, не вважається, як це визначено цією Конвенцією, дискримінаційним, проте воно ні в якому разі не повинно тягнути за собою збереження нерівноправних або диференційованих стандартів; ці заходи повинні бути скасовані, коли будуть досягнуті цілі рівних можливостей і рівноправних відносин.

При цьому, вжиття спеціальних заходів, спрямованих на охорону материнства, включаючи заходи, що містяться в цій Конвенції, не вважається дискримінаційним.

Стосовно ж Українських реалій забезпечення рівних можливостей чоловіків та жінок – Комітетом ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок 5 лютого 2010 року за підсумками захисту об'єднаної шостої та сьомої періодичної доповіді України про виконання Конвенції у своїх Заключних зауваженнях закликав Україну вжити заходів для розширення представництва жінок у виборних органах та на призначених посадах шляхом застосування тимчасових спеціальних заходів відповідно до параграфу 1 ст. 4 Конвенції, щоб реалізувати право жінок на рівноправну участь у всіх сферах суспільного життя, включаючи найвищий рівень прийняття рішень.

Конвенція Організації Об'єднаних Націй

Про політичні права жінок

(набрала чинності 07.07.1953)

Принцип рівноправності жінок та чоловіків передбачено у статуті ООН. Керуючись цим принципом кожна людина має право взяти участь в управлінні своєю країною безпосередньо або через вільно обраних представників та право рівного доступу до державної служби у своїй країні.

Учасники Конвенції домовились про те, що у жінок є право голосу на всіх виборах, на рівних із чоловіками умовах, без будь-якої дискримінації. Жінки, також, можуть бути обраними, на рівних із чоловіками умовах, у всі виборні органи, які існують у державі та обирають публічно.

Україна є учасником цієї Конвенції.

Для прикладу, у складі Верховної Ради України працює 36 народних депутатів України – жінок, що становить 8 % загального складу парламенту.

В Україні під час місцевих виборів 2010 року лише 7 жінок обрано головами міст обласного та республіканського значення (4,0%); 18 – головами міст районного значення (6,5%); 151 жінку обрано селищним головою (19,5%).

У складі депутатів Верховної Ради АР Крим та обласних радах представлено 296 жінок, що становить 10,6 % депутатського корпусу; радах міст обласного та республіканського значення – 1852 жінки-депутати (21,4%); районних радах – 4810 жінок-депутатів (20,8%); районних у містах радах – 738 жінок-депутатів (29,2%); міських радах міст районного значення – 2823 жінки-депутати (32,2%).

У результаті комплексної рейтингової оцінки представництва жінок у регіональних виборних органах місцевого самоврядування серед АРК та областей станом на листопад 2011 року перші три місця посідають Миколаївська, Луганська та Донецька області, останні три місця – Івано-Франківська, Львівська та Закарпатська області.

Комітет ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок 5 лютого 2010 року за підсумками захисту об'єднаної шостої та сьомої періодичної доповіді України про виконання Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок у своїх Заключних зауваженнях закликав Україну вжити заходів для розширення представництва жінок у виборних органах та на призначених посадах шляхом застосування тимчасових спеціальних заходів відповідно до параграфу 1 ст.4 Конвенції Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок з тим, щоб реалізувати право жінок на рівноправну участь у всіх сферах суспільного життя, включаючи найвищий рівень прийняття рішень.
Переглядів: 1045 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]