Головна » 2011 » Квітень » 15 » 7 квітня 2011 року Верховна Рада України прийняла законопроект «Про принципи запобігання й протидії корупції в Україні» який набуває чинност
16:12
7 квітня 2011 року Верховна Рада України прийняла законопроект «Про принципи запобігання й протидії корупції в Україні» який набуває чинност
7 квітня 2011 року Верховна Рада України прийняла законопроект «Про принципи запобігання й протидії корупції в Україні» який набуває чинності з липня місяця, а стаття 12, яка стосується фінансового контролю, з 2012 року.

7 квітня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект "Про принципи запобігання й протидії корупції в Україні".
За законопроект №7487 "Про засади запобігання і протидії корупції в Україні" у цілому проголосували 277 депутатів при мінімально необхідних 226.
Рада встановила, що близькими особами чиновників є: чоловіки, діти, батьки, рідні брати і сестри, дідусь, бабуся, онуки, усиновителі, усиновлені, а також інші особи, які спільно проживають, пов'язані загальним побутом і мають взаємні права і зобов'язання із чиновниками.
Крім цього, Рада визначила, що членами сім’ї є особи, які перебувають у шлюбі, їх діти, особи, які перебувають під опікою та піклуванням, інші особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права й обов'язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.
Парламент встановив, що особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування мають подавати щорічно, до 1 квітня, за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, видатки і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік за формою, яка встановлюється цим законом.
Крім цього, Рада ввела спеціальну перевірку відносно осіб, які претендують на заняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, крім кандидатів у Президенти, депутати Ради, депутати місцевих рад і на посаді сільських, селищних, міських голів.
Відомості про особу, що претендує на заняття таких посад, підлягають спеціальній перевірці, зокрема відносно: притягнення до кримінальної відповідальності, залучення до адміністративних стягнень, правдивості відомостей його декларацій, стану здоров'я, освіти, наявність наукового ступеня, вченого звання.
Перевірка проводиться в 15-денний строк за письмовою згодою особи, яка претендує на заняття посади.
У разі встановлення за результатами перевірки фактів подачі претендентом на посаду неправдивих відомостей про себе, посадова особа або орган, який здійснює призначення (обрання) на цю посаду, відмовляє претендентові в призначенні, а також протягом 3 днів повідомляє про виявлений факт правоохоронним органам для реагування.
Парламент визначив, що порядок організації проведення спеціальної перевірки затверджується Президентом.
Закон набуває чинності з липня, а стаття 12, яка стосується фінансового контролю, з 2012 року.
У декларації про майно, доходи, видатки і зобов'язання фінансового характеру за 2011 рік зазначаються видатки із другого півріччя з липня.
Крім цього, Рада окремим рішенням доручила своєму юридичному управлінню і профільному комітету при підготовці до підписання документу розділити його на два закони: безпосередньо сам антикорупційний закон і закон про внесення змін до інших законодавчих актів у зв'язку із прийняттям цього закону.
Як повідомлялося раніше, перший раз законопроект було прийнято у другому читанні 15 березня. Разом з цим низку статей було направлено на повторне друге читання.

Начальник Радехівського
районног оуправління юстиції
Сопронюк Г.М.

Переглядів: 1083 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]